שלום! כידוע יש לי את הזכות לטייל הרבה בארץ וללוות תהליכים מרתקים. בחודש האחרון פרויקט אחד מסוים כל כך הצית לי את הדמיון שאני לא יכולה שלא לשתף אותו כאן איתכם.
נעים מאד, בראיון שלפניכם הכירו את צוות החווה הקלאית באשדוד!
צילום אילוסטרציה מאתר http://cromerjuniorschool.blogspot.co.il/
שלום לכם! אני מבינה שהתחלתם תהליך מרתק של למידה מבוססת פרויקטים בחווה ואני מודה לכם שהסכמתם לשתף את העשייה שלכם כדי שיהווה השראה עבור מורים נוספים.
באיזה נושאים תעסקו בפרויקטים שלכם? זאולוגיה, צבים, שרקנים, עולם החרקים
מהי השאלה המובילה את הפרויקט? כיצד נוכל באמצעים שיש בחווה לבנות מקומות מסתור ולדמות את הכלובים לסביבה הטבעית של בע"ח וליצור סביבת חיים למשיכת חרקים שונים?
מה יעשו התלמידים שלכם בפרויקט ולמה? לבעלי החיים בחווה יש בעיה של מסתור המחקה את הטבע וחסרה סביבה טבעית עם הגירויים המתאימים. נציע לתלמידים לחקור את התנהגות בעלי החיים באמצעות תצפית, תצפית מתערבת, איסוף מידע על התנהגות בעל החיים ואורחות חייו בטבע ולאור המידע והתצפיות לשפר את סביבת החיים כך שתהייה טבעית יותר.
מה תרצו שהתלמידים יעשו / יכתבו / ייצרו / ייבנו? התלמידים יתעדו את התצפיות שביצעו, יציירו את התכנון של המבנים, יתעדו בתצלום את הפרויקט על כל שלביו, יכינו כרזה לאירוע המסכם. קבוצות מסוימות (על פי בחירתם) ייבנו מקומות מסתור לצבים כדי שיוכלו לישון שנת חורף, להטיל ביצים ולהתרבות, קבוצות נוספות ייבנו בית מלון לחרקים מחומרים טבעיים הקיימים בחווה, וקבוצות אחרים יבנו משחקים לשרקנים ומקומות מסתור וטריטוריה.
אילו משאבים יש בכיתה ובבית הספר לטובת הפרויקט? מה התקציב הדרוש לכם? כל הציוד לפרויקט משימוש חוזר בחומרים שנמצא בחווה או שהתלמידים אספו והביאו לחווה.
האם התחלתם לעבוד? ספרו על התהליך עד כה…
כיתה ג-ד מבית הספר שירת הים באשדוד החלו לחקור על השרקנים בהנחיית המורה עינת רוזנבאום
המפגש הראשון עם השרקנים היה באמצעות תצפית. הוצאנו את כל השרקנים לדשא ועקבנו אחריהם. הילדים גילו שהם אוהבים להיות ביחד ,שיש כאלו שרבים אחד עם השני, שהם שומרים על הגורים שלהם. הם אוהבים להיות כל הזמן בתנועה, מתחבאים, מסתתרים.
במפגש השני החליטו התלמידים שחסר לשרקנים משחקים. הם ערכו חיפוש בשטח החווה ומצאו צינורות פלסטיק חלולים, הכניסו לכלוב וגילו שהשרקנים ישר נכנסו פנימה .
לאחר מכן הציעו שכדאי לבנות להם בתים ומשחקים
במפגש השלישי נפגשו התלמידים עם המורה האחראית על בע"ח, שאלו אותה שאלות וקיבלו מידע מקצועי על השרקנים גידולם, סוגי מזון, התרבות ועוד.
מפגש רביעי התלמידים התחלקו לשתי קבוצות קבוצה אחת ערכה תצפית בנושא מזון: הכניסו לכלוב סוגי מזון שונים ועקבו ותיעדו מה נאכל ומה לא
הקבוצה השנייה תכננה מתקני משחקים וחיפשה את החומרים המתאימים.
מפגש חמישי הערכת עמיתים: קבוצת התצפית דיווחה על נושא המזון , קבוצת התכנון סיפרה באילו חומרים הם החליטו להשתמש ומדוע. ושתי הקבוצות החלו לבנות. קבוצה אחת הספיקה לסיים את הבנייה והכניסה לכלוב השרקנים. הסייעת של הכיתה התלהבה מהבנייה והצטרפה אל הילדים.
במפגש הבא הקבוצה השנייה תסיים את הבנייה והם יערכו תצפית על התנהגות השרקנים עם המשחקים.
וואו! תהליך מעמיק ומרתק, איזה כייף לילדים! תודה רבה והמשך עשייה פוריה ומהנה!